2015-02-19

Medlemsmingel 19 februari

roda_sten_konsthall_program_medlemsmingel_233x330.jpg
Foto: Röda Stens medlemsmingel 19/2-2015, Soun Corcos

Torsdagen 19 februari hade medlemsutskottet på Röda Sten Konsthall en mingelkväll för medlemmarna. Det bjöds på en föreläsning om Brasiliansk konst av intendent Aukje Lepoutre Ravn, presentation av både styrelsen och medlemsgruppen, workshop med aktivitetsönskemål, en quiz i samtidskonst och fika inte minst.

Målet med mingelkvällen var dels att erbjuda medlemmarna en trevlig upplevelse, dels för oss i medlemsutskottet att höra vad medlemmarna faktiskt tycker, tänker och känner. Medlemsutskottet finns för medlemmarna och vill tillmötesgå deras önskemål på bästa sätt. Vi gynnas därför av att arbeta tillsammans med medlemmarna och ser fram emot fler mingelkvällar som denna.

 

MEDLEMMARNAS FÖRSLAG FRÅN WORKSHOPEN

Nedan följer workshopens fem frågeställningar och därefter några av alla de svar vi fick in via post-it lappar och samtal. Med hjälp av svaren kommer vi att fortsätta utveckla verksamheten för Röda Sten Kulturförenings medlemmar.

1. Medlemsresor

Vart vill du resa? Vad vill du se? Hur dyr får resan vara? Hur lång? Konstresor för barnfamiljer?

Det önskades resor av alla de slag, långa, korta, dyrare, billigare, med barn och utan barn. Den gemensamma nämnaren var en ”bra blandning” av resor, för att tillfredsställa flest möjligt. Bland konkreta resmål var Borås, Pilane, Wannås, Malmö, Öland, Helsingfors, Berlin, Kassel, Baltikum, Norge, Island, Paris, Madrid och Brasilien. Det föreslogs även besök hos konstnärer där ett återkommande namn var skulptören Pål Svensson.

2. Medlemsworkshops 

Vad vill du arbeta med under workshops för medlemmarna? Hur ska den tiden utformas? Speciellt område du är intresserad av?

Ung och skapande lovordades på flera sätt, och densamma skaparformen önskades i både vuxen- och småbarnstappning. En vuxenverkstad skulle kunna innebära graffiti men även föreläsningar, fortbildningar och förhandsvisningar. Andra uttalade önskemål var air brush, skulpturalt byggande, design och performativt deltagande i staden. Att på något sätt bearbeta staden/stadsutveckligen var återkommande. Det önskades även att workshopen skulle vara konkret konstnärliga, förutsättningslösa och experimentella.

rodastenkonsthall_programpuff_medlemsmingel2_233x330.jpg
Foto: Angelica Olsson

3. Övriga medlemsaktiviteter

Skulle det önskas studiebesök till ateljéer, guidning till utvalda konstnärer, deltagelse i performanceföreställningar? Mer politik? Mer mingel? Andra idéer?

Studiebesök, arkitekturvandringar, berättarcafé, vårsalong, regisserade fester, körsångsarena och röstträning var några av förslagen. En mamma föreslog barnöppettider på helgerna kl 10-12, i jämförelse med t.ex. Sjöfartsmuséet där barnfamiljerna hänger på låset kl 10. Bland studiebesöken nämndes konkret Ryaverket, SKF och Ringhals, platser som är svåra att se som privatperson. En mingelkväll per halvår tycktes de flesta vara positiva till. ”Bakom kulisserna”-vandring på en utställning med information kring hela resan från utvald konstnär, till hängning av utställning och info om konstnären och guidad tur. Aujkes berättande om Brasilansk konst blev under kvällen uppskattad och fler liknande föreläsningar önskades.

4. Kommunikation

Hur skulle den optimala kommunikationen mellan Röda Sten och medlemmarna se ut? Vilka tekniska lösningar tycker just du fungerar bäst. Skulle tvåvägskommunikation vara att föredra framför envägs? Är pappersbrev ute?

Ett tydligt önskemål från flertalet medlemmar var kommunikation i dialog, tvåvägskommunikation. Ett förslag var basal kommunikationsträning för de verksamma i föreningen, såväl för volontärer som för ledningen. En öppen plattform föreslogs, där Röda Sten Scen (ihop med restaurangen) – regelbundet skulle attrahera fler medlemmar.

5. Förändringar & förbättringar

Andra tankar och idéer du har om Röda Sten Konsthall och konsten, kontra dig som medlem? Skriv ner, det är nu du har chansen. Stanna gärna längre för ännu fler idéer.

Här började dessvärre tiden tryta, men några idéer kom in. Det önskades bland annat liknande ”brainstormar” oftare, en på våren en på hösten. Det föreslogs att via en enkät ta reda på varför Röda Sten Kulturförening tappar medlemmar, att utöka samarbetet med restaurangen och låta medlemmarna få fler erbjudanden samt att dela in medlemskapet i olika nivåer (volontär/medlem).Vi fick även in konkreta önskemål kring konsthallen, såsom mer chockerande konst, en konstpark samt att utvidga området.

 

Vi i medlemsutskottet vill tacka er som deltog under mingelkvällen! Vi har nu mycket att ta ställning till.

Och till er andra medlemmar och nyfikna  - hoppas att vi ses snart på en resa, en workshop eller ett kommande medlemsmingel!

Varma hälsningar
Soun Corcos och Emmeli Malmqvist