Konst i kubik

Konst i kubik

Konst i kubik är en serie där du får tips och trix på saker att skapa hemifrån.

 

Naturkonst

Fundera över vad för slags material som känns roligt att använda. Det kan vara pinnar, blad, stenar, sand eller något annat som du hittar i naturen. Du kan också fundera över om du vill skapa något stort eller litet. Om det ska bli något att titta på eller något att interagera med. Kanske något som bara kan ses ur en viss vinkel, på väldigt nära håll eller väldigt långt ifrån. Det fina är att det finns gott om material att experimentera med och blir det inte som du tänkt kan du alltid göra om.

 

Abstrakt oljefoto

Ta fram en bild eller något annat platt. Ställ ett glas eller en vas ovanpå bilden eller saken. Fyll glaset eller vasen med vatten. Toppa vattnet med matolja. Fotografera vattenytan ovanifrån, men testa också andra vinklar. Pröva att röra om oljan försiktigt på olika sätt och fotografera igen.

 

Skräpkonst

Samla föremål som slängts eller på annat sätt hamnat i naturen och på gatan. Du kan skapa ett konstverk av en enskild sak eller av flera saker tillsammans. Det kan vara litet eller stort, föreställande eller abstrakt och det kan ha en praktisk funktion eller bara vara. Fundera över hur du skulle kunna ge nytt liv åt de gamla sakerna. Vad har de haft för funktion, hur ser de ut och går de att kombinera på olika sätt.

 

Naturliga avtryck

Ta ett varv i din omgivning och se vad du kan hitta för mönster. Det kan vara grässtrån på en gräsmatta, ådring i ett löv, skalet på en snigel, tegelpannor på ett hustak eller trådar i ett klädesplagg. Samla sedan ihop några naturföremål. Pensla ett tunt lager färg över en sida på ett av föremålen och tryck det sedan mot ett papper. En annan variant är att banka in lövet i papperet med en hammare. Du kan också placera objekt på papperet och måla över, som en slags maskning. Inspireras av de mönster du upptäckt och skapa egna.

 

Skuggbilder

Leta upp några föremål. Det spelar ingen roll ifall det kommer från naturen eller från människor. Placera dem en i taget på ett papper. Rita eller måla skuggorna och gör det till ett abstrakt konstverk eller till en bild som föreställer något särskilt.

 

 

Kolla även in vår förra serie Konst i karantän